Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Keramische Kamado BBQ Van Grill Bill. Het Alternatief voor de Green egg en Primo grill

Voor wie graag buiten barbecuet speelt geld geen rol, of toch wel? Onlangs ging ik zelf op onderzoek uit wat nu de verschillen zijn tussen al die merken, wat blijkt. Vaak alleen het merk. De ene heeft lange garantie, de ander een mooi high-tech ventilatie systeem. Maar waar het uiteindelijk om gaat is de smaak en jouw beleving toch? 

Daarom namen we de proef op de som en vergeleken 3 kamado bbq merken, Grill Bill, Big Green Egg en de Primo. 

Grill Bill Kamado BBQ

De Kamado BBQ van Grill Bill is relatief goedkoop en je krijgt hier ook waar voor je geld, een zeer complete grill van 21 inch zit rond te 7 a 800 euro. Wat erg opvalt aan deze kamado is het design, een strakke mat zwarte BBQ met mooie houten handvat en zijtafels, waar je ook nog eens je hamburgerflipper en andere tools aan kunt hangen. Het frame is zeer solide en standaard bijgeleverd. Waar je bij de overige merken alleen maar voor bij betaald. Ze hebben ook een grotere grill van 23.5 inch voor als je vaker wat meer volk over de vloer hebt. En deze is geschikt tot 12 personen.

Duurzaamheid, de scharnieren van de Grill Bill zijn van RVS een supersterk materiaal wat altijd buiten mag staan, het roest niet en het slijt ook minder snel. Zelfs als je de grill elke dag gebruikt is er na jaren nog steeds niks aan het handje. 

Keramiek. De samenstelling van het keramiek is vergelijkbaar met dat van de Primo en BGE. Je krijgt 5 jaar garantie op alle keramische en metalen onderdelen mits gebruikt met beleid natuurlijk. Dat wil niet zeggen dat je de Grill Bill na 5 jaar in de prullenbak moet gooien. Persoonlijk vind ik het garantie aspect niet heel belangrijk, het is wat deze markt ervan gemaakt heeft. Op een TV van 3000,- euro zit ook maar 3 jaar garantie. In de regel zouden deze producten toch ook meer dan 20 jaar mee moeten gaan. Een beetje vertekend dus.

Primo Grill

De primo grill is ook een erg mooi exemplaar, de ovale variant die we gebruiken ziet er solide uit maar heeft verder ook geen standaard opties. Het standaard, een ander grilsysteem als een gietijzeren gril moet je allemaal extra bij kopen. De Primo is net als de Grill Bill en Green Egg leverbaar in diverse afmetingen. 

Keramiek; zoals hierboven al besproken is het keramiek van vergelijkbare samenstelling alleen de garantie is langer. Dan moet je je wel afvragen waarop je precies garantie krijgt. In de garantiebepalingen staat dat een scheurtje bijvoorbeeld niets afdoet aan het kookresultaat en val al niet onder garantie. Alleen een echte scheur wel.

Big Green Egg

Zoals de naam van het merk al doet vermoeden is de Big Green Egg ook letterlijk een groot groen ei. Je moet er van houden deze kleur. Evenals de putjes in het keramiek. Dit maakt de grill vrij uniek en er zijn talloze merken die een variant op deze grill maken. De zogenaamde nep eieren noem ik ze maar 😉

Ook bij de Big Green Egg lopen de prijzen van het ei net als bij de Primo Grill vrij uiteen en alles wat je nodig hebt moet je extra bij kopen. Zo zit je net als bij de Primo voor een complete bbq al snel aan de 2000,- Dat is nogal een verschil met de kamado van Grill Bill. 

Keramiek; ook hier een zelfde soort samenstelling en een hoop dure woorden maar deze vallen te verwaarlozen. Ook een levenslange garantie en vrij strenge garantiebepalingen zoals bij de Primo.

Smaak en beleving

Daar waar het uiteindelijk allemaal om draait. Smaak doet leven zeggen ze weleens, nou dit is niet minder waar want bij alle 3 de grills smaakt jouw gerecht hemels. Persoonlijk ben ik erg fan van een strak design waar de Primo en Grill Bill het meeste bovenuit springen. Als ik kijk naar de prijs kwaliteitverhouding is er maar in winnaar en dat is de Grill Bill 

Share the Post:

Related Posts