Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Mijn Smart Home met Homey en Google Home

Helemaal hip en trendy, een smart home. Alles kunnen bedienen met je stem, maar beter nog alles automatisch bedienen. Denk hier aan je thermostaat, verlichting, deursloten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is ‘smart’. Persoonlijk vind ik ‘smart’ een verkeerd woord, je moet het namelijk eerst nog zelf instellen. Niet bijzonder smart 😉

Mijn Homey

Homey, what? Ja, een homey is een smart divice waarmee je alle apparaten in je huis zou kunnen bedienen. Het apparaat werkt via wifi maar je kunt er ook apparaten mee sturen via radiofrequentie en protocollen als Z-wave en Zigbee. De protocollen tegenwoordig veel gebruikt worden. Je kunt eindeloos spelen met flows, dit zijn taken die je kunt instellen zodat bijvoorbeeld het licht buiten aan gaat zodra de zon onder gaat. Of als je je huis verlaat dat dan de deuren op slot gaan. Je moet dan wel eerst een smart lock kopen en installeren uiteraard. 

Zelf heb ik het naar eigen zeggen vrij basic gelaten. Ik ben sinds kort verhuisd in wilde alle apparaten centraal kunnen bedienen. Iets wat ik vaak gebruik als ik van huis ga is het commando “Hey Google; zet alles uit”. Je kunt dus ook je Google home koppelen, hierover straks meer. 

Ook heb ik een aantal modi ingesteld met virtuele apparaten. Zo kan ik bijvoorbeeld meerdere lampen inschakelen laten dimmen en de tv aan laten door in 1 commando. Ik zeg dan bijvoorbeeld, Hey Google; zet bioscoop aan. Of Hey Google activeer morning mode, dan veranderen de led strips in een rustige blauwe kleur en de lampen bij de eetkamer tafel gaan aan op 5%.

Koppelen Google home aan Homey

Deze vrij nieuwe feature is echt een van de betere toevoegingen. Eerst zat er een spraak functie in de Homey zelf, maar deze wordt bij de nieuwere versie niet meer ondersteund. Hadden ze wel even mogen melden want heb dat ding in ’t begin helemaal verrot gescholden. Maar goed, je kunt nu al je apparaten dus bedienen met Google home spraak, werkt goed. Het apparaat leert je stem snel herkennen en er zijn talloze instelmogelijkheden. 

Op vakantie met Homey

Op vakantie, je laat licht maar aan. Vreet energie natuurlijk. Je kunt veel beter een flow instellen die je lampen laat aan gaan om 8u ’s avonds. En weer uit laat gaan om 23u. Zo lijkt het alsof er toch iemand thuis is. Ook kun je je deurbel koppelen, bijvoorbeeld een Ring. Heb ik overigens nog niet maar staat op de planning. Hiermee kun je overal ter wereld zien wie er aan belt en je kunt meteen even een fotoke trekken van het gezicht van de aanbeller. Veilig, reken maar!

Persoonlijke schoonmaker

Ja je leest het goed, ook de schoonmaak wordt deels voor je uit handen genomen. Zo heb ik zelf een Roomba die elke dag om 12u ’s middags even een rondje door het huis doet en alles schoonmaakt. Heb 2 honden en ook de hondenharen worden feilloos opgezogen. Als je thuis komt even het opvangbakje legen en dan kan de Roomba de volgende dag weer lekker door de woonkamer dansen met een lege maag. Het valt me trouwens op dat de Roomba erg nauwkeurig is en extra vuile stukken een paar keer over doet zodat het echt schoon is. Dat doen mijn vriendin zelfs niet eens, kun je nagaan 😉

Nog meer handig features

Er zijn talloze apps te downloaden voor de Homey, voor bijvoorbeeld de lampen van Ikea en die van Philips Hue, maar ook vele andere merken kun je installeren. Je kunt ook de kleur van de led ring van de Homey zelf instellen op een ander kleurtje. Feller, minder fel, het kan allemaal. Soms vind ik de led ring zelfs op 1% nog erg fel maar daar kan ik wel mee leven.

Wat valt er tegen?

Persoonlijk heb ik niet heel veel te klagen maar vind dat de user interface wat iets gebruiksvriendelijker mag, het is veel klikken voordat je bij de apps zit en weer terug bij de apparaten komt. Ook moeten sommige apps soms herstart worden, of zelfs de Homey moet een reboot hebben, het zou handiger zijn als de Homey zelf detecteert dat er iets vast loopt en dan automatisch de app herstart of hier een melding van geeft. 

Ook zou het erg handig zijn dat er een Windows app komt voor op de laptop, of gewoon een browser login. Ik zit vaak achter mijn laptop en dat werkt toch net even wat fijner.

Flows

Binnenkort zal ik even wat dieper in gaan op de in te stellen flows, dan laat ik je wat voorbeelden zien. Kun je niet wachten? Laat dan even een berichtje achter onder deze blogpost. 

Share the Post:

Related Posts