Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nieuwbouwhuis kopen? Hier moet je op letten..

nieuwbouwhuis kopen do's and donts

2 Jaar geleden, 2017. Eindelijk een versoepelde hypotheekregeling voor ondernemers bij de ABN. Direct een afspraak gemaakt bij de hypotheekadviseur en een hypotheek aangevraagd. Alles in kannen en kruiken en eindelijk konden we tekenen voor ons nieuwbouwhuis in Brandevoort in Helmond. Uiteraard moet je altijd even wachten tot 80% van alle woningen is verkocht totdat ze overgaan met het bouwen van het nieuwbouwproject. Dit duurde gelukkig niet heel lang en na 3 maanden (in februari) kregen we al goed nieuws, en nog beter nieuws was dat de start van de bouw zal beginnen in april en klaar zou zijn in december, voor nieuwjaar nog. Erg ambitieus van de aannemer maar goed, een professionele partij stond aan het roer en wij hadden vertrouwen. Net als onze buren. 

Wat moet je absoluut doen 

 • Informeer bij verschillende hypotheekverstrekkers
 • Neem een goede hypotheekadviseur
 • Regel je verzekeringen goed
 • Onderhandel over alles en bespaar duizenden Euro’s 
 • Ga regelmatig kijken bij de woning en noteer elk miezerig foutje en oneffenheid wat je tegen komt en meld dit bij de aannemer
 • Lees de bouwtekening en meet alles na, weet je niet hoe dit moet zoek dan iemand die een bouwtekening kan lezen
 • Don’t take no for an answer. Als er iets mis is dan moet dat verholpen worden
 • Maak vrienden met je buren
 • Maak gebruik van de 5% regeling direct vanaf de dag dat dit kan, zet deze datum in je agenda

Hypotheekadviseur

Zoek een hypotheekadviseur bij je in de buurt, lees reviews over deze persoon of bedrijf en kijk of deze bij de juiste brancheverenigingen zijn aangesloten. Deze hypotheekadviseur kan je ook helpen met het kiezen van de juiste hypotheekvorm die past bij jouw situatie. 

Ben je ondernemer net als ik dan zijn er minder mogelijkheden en strengere eisen, zo moet je een aantal jaarrekeningen overleggen om tot een goede lening te komen. Vraag na of de hypotheekadviseur ervaring heeft met het verstrekken van hypotheken voor ondernemers. Dit vond ik een erg belangrijk punt, scheelt tijd en moeite zeg maar. 

Verzekeringen

De meeste hypotheekadviseurs verstrekken ook verzekeringen, lees je dus op internet even in dan weet je waar je over praat. Sommige verzekeringen zijn erg complex en elke verzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden.

Onderhandel en vergelijk

Nee dit is niet goedkoop, dit is slim. Je hoeft hier geen Hollander voor te zijn. Vergelijk de prijzen van alles, kies niet direct voor de goedkoopste oplossing maar wel voor de oplossing of het product met een goede kwaliteit en garantie. 

Besteed alleen het noodzakelijke uit aan de aannemer. Bijvoorbeeld een waterleiding verleggen of een loze leiding in de muur voor bekabeling. De aannemer zelf huurt vaak weer een onderaannemer in en vangt daar zijn marge voor. Regel bijvoorbeeld een stukadoor uit je vriendenkring die je kunt vertrouwen. Dit scheelde ons ruim 12.000 euro voor het stuken voor het hele huis. Dit zijn geen flauwe bedragen he?

Dit zijn een aantal zaken waar we ontzettend veel op bespaard hebben:

 1. Stukwerk laten doen door vriend ipv aannemer, besparing 10.000,- Ja je leest het goed!
 2. Schilderwerk laten doen door oom ipv aannemer, besparing 2000,-
 3. Tuin, ga nooit direct akkoord en kijk wat je kunt wegstrepen en stel een budget in. Besparing 8.500,-
 4. Keuken, besparing 1500,-
 5. Meubels, besparing 950.-
 6. Gietvloer, besparing 600,-

Dit zijn zomaar een aantal zaken waarop je enorm veel geld kunt besparen, wat je weer voor andere leuke dingen kunt reserveren. 

Kijk regelmatig bij je woning tijdens het bouwen

Vaak wordt er gezegd dat je alleen op verplichte kijkdagen mag komen kijken. Maar als je de aannemer ter plaatse vriendelijk even vraagt of je even mag gaan kijken is er niemand die hier moeilijk over doet. Maak foto’s van alle punten die volgens jou niet volgens tekening of afspraak zijn en meet muren en kozijnen op, is alles recht? Zo kun je snel schakelen met de aannemer en hij weer met de eventuele onderaannemer. 

Lees de bouwtekeningen

Als je dacht dat een architect geen fouten maakt dan heb je het mis. Doorgaans gaan er bij elk nieuwbouwproject wel een aantal zaken faliekant fout. Zo ook bij ons. Als je er achter komt dat je in de tuin maar een poort van maximaal 55cm krijgt omdat er een tekenaar heeft zitten slapen is dit niet cool, dat verzeker ik je 😉 Weet je niet hoe je een bouwtekening moet lezen? Vraag dan iemand in je vriendenkrijg of familie die iets in de bouw doet, meet alles op de millimeter nauwkeurig na, doe het echt! 

meten is weten

Don’t take no for an answer

Heus, ik ga je echt niet vertellen wat je wel en nieuw moet doen maar dit is wel de meest lastige. Er is iets verkeerd gegaan, een leiding vergeten of een kozijn te hoog of laag. In eerste instantie zul je vaak horen, “ja meneer het zit er nu eenmaal in we kunnen het niet meer terug draaien”. Nonsens! Er is een fout gemaakt en deze moet hersteld worden, je gaat toch ook niet betalen voor een nieuwe auto zonder stuur? Laat je ook niet van het kastje naar de muur sturen in dit geval. Spreek de partij aan die de fout heeft gemaakt, zij moeten dit oplossen.

Maak vrienden met je buren

Dit klinkt voor de hand liggend maar dit is niet altijd zo vanzelfsprekend. Uit eigen ervaring gezien dat veel buren dezelfde klachten hebben, je kunt dus samenspannen met elkaar om zo tot snellere en betere oplossingen te komen. En beter een goede buur dan een verre vriend toch?

Zo is bij ons keimwerk (natuurlijke gevelverf) niet goed gedaan en zelfs na het “oplossen” was het nog niet goed. Als je je in dit geval sterk maakt met je buren dan kom je sneller tot een oplossing die wel oké is voor alle partijen.

vrienden met je buren

De 5% regeling 

Als je een nieuwbouw woning koopt is dit jouw veiligheidsgordel. Een wettelijk recht dat je beschermt je tegen het opleveren van een huis dat niet voldoet aan jouw wensen. Laat je hierover goed informeren bij de notaris. Vanaf het moment dat je de 5% regeling kunt indienen, dien hem in. Zet nooit een handtekening als je woning nog niet naar wens is, doe het niet en wacht rustig af tot de aannemer jouw woning naar wens oplevert. Gebeurt dit niet win dan even wat juridisch advies in.

Heb jij nog tips?

Tips, je kunt er niet genoeg krijgen bij het bouwen van een huis. Heb je nog een handige tip? Post ‘m dan in de comments hieronder. 

Je kunt ook even kijken op vereniging eigen huis, hier worden een aantal zaken wat uitgebreider besproken.

Share the Post:

Related Posts